The Lancet: Zgodnja obravnava ne izboljša simptomov avtizma

The Lancet: Zgodnja obravnava ne izboljša simptomov avtizma
Študija v uglednem časopisu naj bi dokazala, da vedenjske in govorne terapije ne koristijo, saj ne vplivajo na same simptome avtizma, kot se jih meri s posameznimi lestvicami. Majhno izboljšavo naj bi opazili le v komunikaciji med starši in otroci. Presenečenje?
Kdor pozna študije, ki so doslej že »dokazale«, kaj vse otrokom z avtizmom ne pomaga (dieta, vitamini, minerali, encimi, probiotiki…), ne sme biti presenečen. Čeprav so starši (kot tudi pri dieti in ostalih poskusih) poročali o izboljšavah, pa mora študija  upoštevati stroko in njena orodja (lestvice), ki so na voljo. Je morda prav v teh lestvicah problem in bi morali že vseskozi bolj verjeti tudi staršem? Itak…!
Ampak pustimo se presenetiti – mogoče pa bo od te študije vendarle tudi kaj dobrega… Mogoče se bodo zdaj zdravstveni strokovnjaki pristojni za avtizem prenehali ukvarjati s šolstvom in socialo (ker tudi to ne pomaga) in bodo več časa namenili zdravstvenim preiskavam in terapijam. Ameriška agencija za hrano in zdravila FDA je zaradi dobrih obetov pred kratkim uvedla hitri postopek za preizkušanje prebavnih encimov za zdravljenje avtizma (več tukaj), morda se bo zdravstvo počasi le posvetilo bolj zdravljenju…