Nature: Konsenz genetikov?

Dočakali smo nekakšen konsenz genetikov – pod raziskavo se je podpisalo kar 180 raziskovalcev, ki so sodelovali pri “Autism Genome Project”. Gigantski projekt – in kaj so ugotovili’? Avtor za korespondenco – Stephen W. Scherer: “Most individuals with autism are probably genetically quite unique, each having their own genetic form of autism.” Podobno tudi eden izmed avtorjev – Stanley Nelson: “If you had 100 kids with autism, you could have 100 different genetic causes.”
Functional impact of global rare copy number variation in autism spectrum disorders
Ali oni to resno???
Vsak otrok z avtizmom naj bi imel svojo unikatno gensko “motnjo”???
Kaj to v resnici pomeni???
To pomeni, da moramo iskati prave vzroke avtizma nekje drugje – med okoljskimi faktorji, toksini. Da je torej napočil tudi že čas za konsenz toksikologov…!!!
Gotovo ne prvi, zagotovo pa zelo pomemben korak v to smer je pravkar objavljena študija v ugledni reviji Environmental Health Perspectives, ki dokazuje, da imajo  otroci z avtizmom moteno presnovo porfirinov v ledvicah. Čeprav v urinu otrok z avtizmom niso opazili večjih koncentracij živega srebra kot pri zdravih otrocih, je analiza porfirinov pokazala pri njih podobno sliko kot pri odraslih, ki so bili izpostavljeni živemu srebru…
Urinary Porphyrin Excretion in Neurotypical and Autistic Children